Utilizarea furajelor vandute pentru cresterea puilor de carne reprezinta un avantaj datorita urmatoarelor caracteristici ale acestor furaje:
- materii prime de calitate incorporate in furaje
- retete performante
- aminoacizi, vitamine si minerale la nivel optim
- proteina vegetala usor digerabila
- extracte naturale din plante
- crestere rapida si consum specific redus de furaje
- carne cu gust si savoare intalnite doar la pasarile de curte, fara a avea grasime in exces
Se pot folosi nutreturi granulate Viva Bio (3 faze: starter, crestere si finisare) care se administreaza direct puilor de carne, de la o zi pana la sacrificare, sau concentrate PVM (2 faze: starter – crestere si finisare).
Tratamente necesare:
- Administrare in apa de baut: Novimin Antistres (polivitamine) – pentru un start optim. Dozaj: 0,5 ml/l apa, primele 3 zile apoi la interval de 2 saptamani, cate 3 zile.
Acidifiant Nutrisure (produs natural) – rol antibiotic si stimulator de crestere prin imbunatatirea digestiei. Dozaj: 1ml/l apa, permanent. - Vaccinarea contra Pseudopestei ziua 9 si 24 si in ziua 14 contra Bursitei. Contactati medicul veterinar!
Urmariti urmatorii parametrii de crestere care trebuie respectati pentru obtinerea unor rezultate bune:
- dezinfectia adapostului
- apa proaspata si furajare la discretie
- lumina minim 20-23 de ore si temperatura de 30-32℃ in prima saptamana, scazand saptamanal cu 2℃
- densitate 12-16 pui/mp (dupa 3 saptamani)
- aer proaspat permanent si asternut curat si uscat permanent
- umiditatea aerului 60-70%
- vaccinarea contra pseudopestei la 9, 24, si 48 de zile si a bursitei la 14 zile.
Parametrii de crestere:
perioada
|
temperatura
|
consum/greutate
|
1-7 zile
|
30-32C
|
0.150kg furaj/pui 115 g
|
8-14 zile
|
27-29C
|
0.450kg furaj/pui 300-400 g
|
15-21 zile
|
25-27C
|
0.950kg furaj/pui 600-700g
|
22-28 zile
|
23-25C
|
1.650kg furaj/pui 900-1100g
|
29-35 zile
|
21-23C
|
2.500kg furaj/pui 1300-1600g
|
Puii de carne se recomanda a fi crescuti pana la varsta de 42 de zile, maxim doua luni, perioada in care sporurile de crestere sunt foarte bune si consumul de furaje este mic. Puii pot creste in greutate si in continuare dar consumul de furaj pentru un kg spor este mai mare.
Cresterea prepelitelor in gospodarie
Descriere
- greutatea oului 10 g
-greutatea puiului de o zi 7 g
-perioada de incubatie 16-17 zile
-ajung la maturitate in 6 saptamani
-durata ciclului productiv 300-320 zile
-greutatea la maturitate femela 120-160 g ,mascul 100-140 g.
Avantajele cresterii prepelitelor
-necesita spatiu mic de crestere-ajung repede la maturitate
-incep ouatul la 45 zile
-sunt mai rezistente la boli ca alte pasari
-oul de prepelita e foarte bogat in vitamine
-gunoiul de prepelita “guano’’ este un ingrasamant natural cu o valoare nutritive mare ,fiind cautat de cultivatorii de flori.
-incep ouatul la 45 zile
-sunt mai rezistente la boli ca alte pasari
-oul de prepelita e foarte bogat in vitamine
-gunoiul de prepelita “guano’’ este un ingrasamant natural cu o valoare nutritive mare ,fiind cautat de cultivatorii de flori.
La achizitionarea de prepelite trebuie sa aveti in vedere urmatoarele :
-aspectul ingrijit si curat al penajului-prepelitele sa fie uniforme ca marime si greutate
-evitarea achizitionarii de prepelite cu colorit predominant alb sau negru (acestea pot provin din consangvinizare).
-prepelitele sa provina dintr-o sursa autorizata (ferma sau firma autorizata DSV)
Spatiu necesar cresterii in functie de varsta:
1-15 zile40 cm²
16-35 zile60 cm²
>35 zile80 cm².
Incalzirea adapostului
In prima saptamana prepelitele au nevoie de 35 °, apoi temperatura se reduce treptat cu 3-5°/saptamana pana se ajunge la 18°C.Temperatura neadecvata in perioada de crestere( 1-15 zile) duce la cresterea mortalitatii puilor de prepelita.
VarstaTemperatura °C
0-5 zile35°C
6-10 zile32°C
11-21 zile29 °C
22-28 zile26° C
29-35 zile23°C
> 35 zile18°C
Perioada de crestere
la varsta de 15 zile se face transferul in custile de crestere
- durata luminii este de 12 ore
-lotizarea efectivului la varsta de 35 zile:
-femele sanatoase pentru ouat, la care se adauga masculi in raport de 1 mascul la 3 femele
-restul efectivului pentru sacrificare , se creste pana la 60 zilecu durata luminii de 8 ore.
Perioada de ouat
-ouatul incepe la 45 de zile
-durata ciclului productiv este de 300-320 zile
-procentul mediu de oua /ciclu de ouat este de 65%
-consumul de furaj /zi/prepelita este de 23-25 grame
-dupa varsta de 8 luni ouatul incepe sa scada.
Factorii care influenteaza ouatul:
-hranirea , sa se faca cu furaj/concentrat de prepelite
-adaparea sa se faca zilnic cu apa proaspata
-lumina 14-16 ore (maxim 18 ore)
-lotizarea sa se faca la fiecare 4 luni
-curatenia zilnica a custilor-evitarea stresului.
Principala cauza a esecului este furajarea inadecvata, deoarece prepelitele au nevoie de furaje bogate in proteine diferentiate pe perioade:
- perioada 1-15 zile – 28% proteina ;
-perioada 15-27 zile 24% proteina
-ouat >35 zile -23% proteina.
Efectele furajarii deficitare:
-dezvoltare anevoioasa
-productivitate scazuta
-perioada de ouat redusa la jumatate
-naparlire accentuata
-canibalism
-mortalitate crescuta.
1-15 zile40 cm²
16-35 zile60 cm²
>35 zile80 cm².
Incalzirea adapostului
In prima saptamana prepelitele au nevoie de 35 °, apoi temperatura se reduce treptat cu 3-5°/saptamana pana se ajunge la 18°C.Temperatura neadecvata in perioada de crestere( 1-15 zile) duce la cresterea mortalitatii puilor de prepelita.
VarstaTemperatura °C
0-5 zile35°C
6-10 zile32°C
11-21 zile29 °C
22-28 zile26° C
29-35 zile23°C
> 35 zile18°C
Perioada de crestere
la varsta de 15 zile se face transferul in custile de crestere
- durata luminii este de 12 ore
-lotizarea efectivului la varsta de 35 zile:
-femele sanatoase pentru ouat, la care se adauga masculi in raport de 1 mascul la 3 femele
-restul efectivului pentru sacrificare , se creste pana la 60 zilecu durata luminii de 8 ore.
Perioada de ouat
-ouatul incepe la 45 de zile
-durata ciclului productiv este de 300-320 zile
-procentul mediu de oua /ciclu de ouat este de 65%
-consumul de furaj /zi/prepelita este de 23-25 grame
-dupa varsta de 8 luni ouatul incepe sa scada.
Factorii care influenteaza ouatul:
-hranirea , sa se faca cu furaj/concentrat de prepelite
-adaparea sa se faca zilnic cu apa proaspata
-lumina 14-16 ore (maxim 18 ore)
-lotizarea sa se faca la fiecare 4 luni
-curatenia zilnica a custilor-evitarea stresului.
Principala cauza a esecului este furajarea inadecvata, deoarece prepelitele au nevoie de furaje bogate in proteine diferentiate pe perioade:
- perioada 1-15 zile – 28% proteina ;
-perioada 15-27 zile 24% proteina
-ouat >35 zile -23% proteina.
Efectele furajarii deficitare:
-dezvoltare anevoioasa
-productivitate scazuta
-perioada de ouat redusa la jumatate
-naparlire accentuata
-canibalism
-mortalitate crescuta.
Consumul de furaje la prepelite
PerioadaGrame /zi
Starter 1-15 zile7 g
Starter 1-15 zile7 g
Crestere 16-35 zile17 g
Ouatoare > 35 zile23 g.
Frontul de furajare /prepelita adulta este de 2-2.5 cm , iar consumul specific la ingrasare este de 3:1.
Mortalitatea are urmatoarele limite:
1-15 zile 5 - 8 %
16-35 zile 1- 4 %
36-360 zile 8-12 % .
Productia de oua daca furajarea este adecvata:
-procentul mediu de ouat pe durata a 300 zile este cuprins intre 63-68%
-ouale sunt mai mari si mai valoroase nutritive
-creste procentul de oua fertile si numarul de pui obtinuti la ecloziune.
-procentul mediu de ouat pe durata a 300 zile este cuprins intre 63-68%
-ouale sunt mai mari si mai valoroase nutritive
-creste procentul de oua fertile si numarul de pui obtinuti la ecloziune.
REŢINEŢI !Ouăle de prepeliţă se caracterizează printr-o o concentraţie ridicată de acizi graşi mononesaturaţi. pH-ul este neutru, în timp ce pH-ul ouălor de găină şi de raţă este mai acid. Sunt foarte bogate în vitamina A, bogate în riboflavină, vitamina B12, acid pantotenic şi acid folic. Dintre minerale, oul acestei specii conţine o cantitate foarte ridicată de seleniu, şi o cantitate ridicată de fosfor şi de fier. De asemenea, are în proporţii destul de ridicate zinc, sodiu şi calciu. Din punct de vedere nutritiv, oul de prepeliţă este superior oului de găină (valoare calorică, proteică), însă se aseamănă foarte mult cu oul de raţă, care este totuşi mai bogat în anumite vitamine (vitamina A, vitamina E, acid folic) şi minerale (fier, magneziu, potasiu, seleniu). Nivelul de colesterol cel mai mare îl are oul de găină, asemănător cu al oului de raţă, în timp ce oul de prepeliţă conţine de aproape 8 ori mai puţin colesterol.
BIBILICI
Cresterea puilor de bibilica este asemanatoare cu cea puilor de gaina si curca, la care se poate aplica cu succes sistemul intensiv pe asternut sau in baterii.Tipurile de adapatori, atat din punct de vedere al materialelor de constructie, cat si ca echipament de interior, dimensiuni si amenajari sunt asemanatoare cu cele folosite in cazul puilor de gaina in sistemul de crestere pe asternut, ca materiale cu bune rezultate se folosesc mai ales paiele si cojile de floarea-soarelui.
Asternutul pentru puii de o zi de bibilica trebuie sa fie de cel putin 5-7 cm grosime, la sfarsitul perioadei de crestere(28 saptamani), ajungand la o grosime de 25-30 cm.
Cele mai bune rezultate in cresterea puilor de bibilica se obtin pe asternut cu pat-buncar din sipci pe 1/3 din suprafata. Tineretul se transfera in adaposturile pentru pasari adulte dupa varsta de 28 saptamani.
In adaposturile pentru puii de bibilica trebuie sa se realizeze diferentiat posibilitatea unei duble temperaturi: sub sursa de incalzire si in adapost . Sub eleveuza , in prima zi, temperatura trebuie sa fie de 34-35 grade , reducandu-se cu 2-3 grade in prima saptamana si apoi cu 1 grad la doua zile, astfel incat la varsta de 30 de zile temperatura sa fie de 20-22 grade C, iar la 42 zile 18 grade. La marginea tarcului temperatura poate avea cu 5-8 grade mai putin, iar temperatura din adapost in prima zi se mentine la 22-25 grade C si se reduce pana la 18 grade cand puii ajung la varsta de 42 zile.
Umiditatea din adaposturile de bibilici se recomanda sa se inscrie in limitele de 65-75% si sa nu scada sub 55%.
Densitatea puilor si a tineretului de inlocuire la bibilici, in sistemul de crestere pe asternut, este in functie de varsta: de la 25-30 cap/m la 1-20 zile, pana la 5 cap/m la 151-210 zile.
In privinta compartimentarii adaposturilor de tineret se are in vedere ca ele sa fie astfel dimensionate incat colectivitatea sa nu depaseasca 300-500 capete.
Hranirea si adaparea cere spatii si amenajari identice cu cele pentru gaini. Indicii de crestere a tineretului de inlocuire la bibilica sunt urmatorii:
la 28 zile- 350g,
la 42 zile -700g,
la 56 zile-1100 g,
la 63 zile-1280 g,
la 70 zile-1450 g,
la 80 zile-1650 g.
Consumul de nutret combinat pentru tineret pana la varsta de populare (26 saptamani) este de 11-11,5 kg.
Regimul de lumina la tineretul de inlocuire pentru bibilici este in functie de solutia constructiva a adapostului.
In conditiile unui adapost cu ferestre, lumina naturala este completata cu lumina artificiala pentru a realiza, la nevoie, durata lumina necesara , iar acolo unde adaposturile sunt fara ferestre se va utiliza numai lumina artificiala, adoptandu-se urmatorul program de iluminare:
la 1-4 saptamani-20 ore,
la 5-10 saptamani-16 ore,
la 11-16 saptamani-12 ore,
la 17-18 saptamani-8 ore.
Crestere curcani
- Big 6 si Hybrid XL se preteaza foarte bine si pentru cresterea in gospodarie, facuta cu dedicare si pricepere, multi crescatori avand rezultate spectaculoase (in mod frecvent greutate peste 25 kg -la masculi- si greutatea pieptului peste 10 kg de carne).
- In afara de conditiile de crestere prezentate aici , foarte importante sunt furajele administrate in primele luni. De exemplu starter-ul trebuie sa contina minim 27% proteina, sa fie granulat (2mm) si sa aiba o culoare mai intensa (preferabil rosie) deoarece curcanii au vederea slaba.
Utilizarea furajelor comercializate pentru cresterea curcanilor reprezinta un avantaj datorita urmatoarelor caracteristici:
- crestere rapida a curcanilor, cu satisfacerea tuturor necesitatilor nutritionale
- consum specific redus de furaj pentru producerea unui kg de carne
- stare de sanatate optima, tinand cont de dezechilibrele care pot sa apara la o pasare de asemenea dimensiuni
Aceste caracteristici sunt obtinute datorita urmatoarelor:
- 4 tipuri de furaj (starter, crestere I, crestere II, finisare), perfect adaptate varstei si greutatii pasarilor
- de exemplu – starter cu proteina din belsug (peste 27%), granulat (2mm) si de culoare rosie, pentru a fi observat de curcani (acestia au vederea slaba)
- materii prime de calitate superioara incorporate in furaje
- retete performante, realizate dupa ultimele cercetari in domeniu
- aminoacizi, vitamine si minerale la nivel optim
- proteina vegetala usor digerabila
- extracte naturale din plante
Pregatirea adapostului:
- Foarte Important! Adapostul trebuie sa fie curat, dezinfectat si incalzit la 38 grade Celsius (la nivelul asternutului), inainte de sosirea puilor.
- Asternutul se pregateste prin asezarea uniforma a paielor sau a talajului de lemn intr-un strat de minim 5-7 cm. Pe asternut se amplaseaza hranitorile si adapatorile care se vor ridica pe masura ce puii cresc, astfel ca ei sa poata consuma apa usor. Inaltimea adapatorilor si hranitorllor va fi reglata astfel ca partea de jos a acestora sa fie la nivelul spatelui puilor. NICIODATA SA NU FOLOSITI CARPE SAU HARTIE CA ASTERNUT!!! Mentin umiditatea si sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
- Lumina se asigura cu ajutorul unor becuri sau natural cand puii sunt mai mari. Durata luminii va fi de 23 de ore in primele 3 saptamani, hranitorile se vor amplasa sub sursa de lumina in special in aceasta perioada pentru a favoriza gasirea lor si consumul hranei. Dupa 3 saptamani durata luminii se poate reduce la 14 ore pe zi.
- Atentie: in primele 3 saptamani puii de curca nu se orienteaza prea bine, de aceea trebuie sa-i ajutati sa gaseasca hranitorile situate sub sursa de lumina si sa consume hrana.
- Furajarea puilor in primele 4 sapt. se va face cu starter granulat pentru curcani (culoare rosie), pentru a realiza o baza solida pentru o dezvoltare optima a puilor. Dupa varsta de 5 saptamani se recomanda furaj granulat crestere curcani si dupa 10-12 sapt. se poate folosi in continuare nutret granulat crestere faza a doua. In acest moment se pot adauga cereale (porumb+grau), dar e important ca una din mese sa o reprezinte furajul granulat. Pentru perfectionisti recomandam furajul de finisare dupa 16 saptamani care contine faina de lucerna precum si gluten de porumb. Aceste componente relativ sofisticate pentru hrana pasarilor, ajuta la obtinerea unei carcase deosebite, carnea avand un gust si o savoare exceptionale, iar calitatile nutritionale sunt mult peste standard.
- Apa se asigura la discretie, fiind permanent proaspata. Pentru a evita deteriorarea asternutului si udarea puilor va recomandam ca in primele 6 sapt. sa fie folosite adapatori destinate puilor mici. Recomandam folosirea aditivilor pentru dezinfectare si stimulare, in apa de baut.
- Temperatura coboara cu 2 grade Celsius pentru fiecare saptamana de viata. In prima saptamana temperatura trebuie sa fie de 36-38 grade Celsius la nivelul asternutului (utilizati un termometru de camera pt a masura temperatura la nivelul puilor). Este recomandat sa utilizati pentru incalzirea locala becuri cu infrarosu (pe care le gasiti in magazinele noastre), care incalzesc direct puii si astfel faceti economie de energie (un bec infrarosu are durata de viata aprox. 5-6000 ore).
- Puii trebuie sa aibe permanent aer curat, temperatura optima, nutret si apa la discretie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu